
Vuoden 1963 kesällä julkaistu, ilman turhaa vaatimattomuutta nimetty King Of The Surf Guitar alkaa samannimisellä kappaleella, jonka sanoitus on kieltämättä melkoisen typerä. Albumi edustaa tyylipuhtaasti aikaa, jolloin levy-yhtiöt sanelivat aika tarkasti, mitä artistin pitää tehdä - siksipä alun perin Capitolille julkaistu kiekko pitää sisällään laulun suhteen vähän ohutäänisen Dalen 'pakollisia' vokaalitulkintoja mm. ajan suosikkikappaleista, kuten What I'd Say tai Greenback Dollar. Huvittavaa kyllä, levyn ainoa kappale, jonka nimensä perusteella voisi kuvitella sisältävän Dalen jo tuolloin tavaramerkiksi muodostunutta kitararevittelyä, Dick Dale Stomp ei sisällä sitä hitustakaan. Ja vaikka levyn kansi sanoo, että albumilla soittaa Dalen yhtye Del-Tones, soittaa taustalla levy-yhtiön käskystä itse asiassa liuta tunnettuja studiomuusikoita, itselleni näistä tuttuja olivat ainakin nimeltään pianisti Leon Russell, kitaristi Barney Kessell sekä rumpali Hal Blaine. Viimeksimainittu soittaa rumpuja muuten peräti 39 kappaleessa, jotka ovat päätyneet vuosien varrella jenkkilistan ykköseksi. Mutta kuullaan tällä levyllä sitä instrumentaalista irroitteluakin, kuten vaikkapa hyvin Misirlou -henkisessä sivalluksessa Hava Nagila.
Minulla on kuitenkin eräs iso ongelma tämän levyn suhteen. Ja vähän koko sen edustaman kitaratyylin. Tämänkaltainen musiikki on itselleni vähän kuin hampurilainen, maistuu hetken hyvältä, mutta aika pian sitä huomaa, että sisältö olikin loppujen lopuksi aika mitätön. En halua haukkua Dalea huonoksi soittajaksi, kun ei omallakaan soitollani pitkälle pötkitä, mutta kuunneltuani tämän levyn pari kertaa hiljattain läpi, en ainakaan vielä päässyt perille miksi tätä kaveria niin paljon hehkutetaan ja mistä tämä viimeaikainen ylistys. Olen lukenut, että Dale on tai ainakin oli nuorempana hyvä lavaesiintyjä - ja ehkäpä siksi tämä vähän sirpaleinen ja iäkäs studiolevy ei kokonaisuutena oikein toimi. Voi olla, että miehen karisma puree siis vain livetilanteessa. Mutta pakko tunnustaa että kyllä siinä soundissa sinänsä jotain koukuttavaakin on, sitä en kiellä. Valitettavasti tätä lajia en vain itse jaksa kovin kauaa kuunnella. All Music Guiden mukaan Dale on niitä harvoja tämän tyylin edustajia, jonka musiikki on kestänyt ajan hammasta - uskallan olla eri mieltä. Musiikkihistoriallisessa mielessä tällainen surf-instrumentaalimusiikki on kyllä lievästi kiehtova rockin sivupolku, mutta kovin suuria tunteita tämä musiikki ei ainakaan itsessäni herätä.
Surffin ja rautalangan ero on kuulemma vahvistimien lisäksi myös kaikulaitteissa. Ensimmäinen käytti jousikaikua ja jälkimmäinen taas nojasi lämpöisempään nauhakaikuun.
VastaaPoistaItse olen sitä mieltä, että niin surffi, kuin myöhempi punkki on tarkoitettu kuunneltavaksi seiskatuumaisilta. Surffi tuli kuunneltavaksi täyspitkältä vain hetken ajaksi, kun Beach Boys teki ne pari surffilaululevyä.
Kyllä, nuo kaiut ovat todella yksi olennainen erottava tekijä - ajattelin vain taas ne turhan itsestäänselvänä osana vahvareita, vaikka esim. Dale tiettävästi käytti tosiaan erillistä Fenderin reverb-boksia.
VastaaPoistaJa sekin on totta, että aikanaan tällaista menoa enimmäkseen 45-kierroksisilta kuunneltiin - bilemusiikkiahan tämä kaiketi oli. Yksi Beach Boysin alkutaipaleen pitkäsoittohan sisältää mm. laimean cover-version Dalen em. Misirlousta.