lauantai 17. syyskuuta 2011

Walrus-76 testaa: Fender G-dec 3 'Thirty' -kitaravahvistin



Fenderin suosittu G-dec sarja sai joku aika sitten uuden tulokkaan uuden 'kolmosen' muodossa. Perinteisen vahvistinvalmistajan uusin, 30 wattia tehoa lupaava 'Thirty' -nimeä kantava malli on äänellisesti askel parempaan suuntaan edeltäjäänsä nähden, ja onkin ainakin paperilla mielenkiintoinen lisä mallintavien, suhteellisen edullisten transistorivahvistimien joukkoon. Laite on vähän mahtipontiselta kalskahtaen määritelty lievästi hämärän kuuloisella käsitteellä
Guitar Digital Entertainment Center. Kilpailu tässä harrastelijaluokassa on erittäin kovaa, ja varsinkin kitaristinalkujen kannattaa harkita hyvin tarkkaan mihin rahansa sijoittaa.

Ulkonäöltään Fenderin G-dec 3 edustaa osittain valmistajansa klassista ja hyväksi havaittua linjaa. Harmaa suojakangas, Fenderin tunnettu hopeanhohtoinen logo sekä äänenvoimakkuuden ja sävyn säätimet ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Nykyajasta puolestaan kielii pieni led-näyttö ja muoviset säätimet paneelin keskellä. Sekä paikka muistikortille. Kaiutinelementti on kymppituumainen. Kauempaa katsottuna pieni vahvistin näyttää kyllä ihan asialliselta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa hieman muovisen ja halvanoloisen rakenteen. Etenkin pienen näyttöpaneelin vieressä olevat säätimet ovat tuntumaltaan todella kankeita ja oikealla oleva säätöpyörä on niin ikään halvan ja huteran oloinen. Mikä on todella sääli, sillä vahvistimen käytettävyys ilman siihen liitettyä tietokonetta on juuri näiden namiskoiden varassa. Kun useat toiminnot ja säädöt pitäisi sitten löytää helposti soittotilanteessa pieniä, tuntumaltaan huonoja näppäimiä painelemalla, turhautunut soittaja tyytyy turhan helposti valmiisiin kitaramallinnuksiin ja taustaraitoihin, ja vahvistin menettää täten suuren osan potentiaalistaan.

Sillä juuri nämä oivalliset valmiit taustanauhat ja rytmit ovat G-decin valttikortti. Tyylilajeista löytyy kirjoa mm. jazzista, 60-luvun brittirockista aina latinoon, Chicago-bluesiin ja metalliin. Ongelma onkin, että sinänsä hyvältä kuulostavien taustojen tempoa tai sävelkorkeutta ei voi vaihtaa yhtä kätevästi kuin aiemmassa mallissa, joten taustojen päälle soittelu ei ole yksinkertaisesti mielekästä - ainakaan itse en jaksanut juuri käytettävyyden surkeuden takia pönttöä säädellä. Tietokoneeseen liittämällä homma kyllä helpottuu merkittävästi, mutta itselläni ei ole mitään hinkua kytkeä harjoitusvahvaria tietokoneeseen. Kyllä sitä pitäisi pystyä käyttämään sujuvasti ilmankin. Vaikka siis itse suhtaudunkin G-dec kolmoseen penseästi, se ei tarkoita sitä, etteikö laitteella olisi ansioitakin. Netistä löytyy aika monen tyytyväisen käyttäjän kertomuksia, muistikortille voi täräyttää vaikka itse äänittämänsä taustan ja soitella sitten päälle omiaan. Lisäksi valmistajan sivuilta voi ladata ilmaiseksi erilaisia uusia taustoja sikäli jos valmiit eivät omiin tarpeisiin riitä. Onpa Fender mennyt tämän vahvistimen kanssa niin pitkälle, että siitä on erikseen markkinoilla tämän mustan perusversion lisäksi mm. blues- ja countryversiot, sekä aika kaamean näköinen maastokuvioitu, muistaakseni metallimiehille suunnattu malli. Näissä spesiaalimalleissa on taustoissa panostettu kyseisiin musiikkityyleihin, siinä missä perusmallissa löytyy tyylejä laidasta laitaan.

Halusin kyllä kovasti pitää G-dec kolmosesta, jonka hankin alkuvuonna, mutta josta nyt olen hankkiutumassa eroon. Hyvä-ääninenhän pieni Fender kyllä on, sitä en halua missään nimessä kieltää, mutta vekottimen käytettävyys ei vain ollut itselleni riittävän hyvää tasoa. Ne, jotka haluavat räpeltää treenatessaan tietokoneen kanssa saanevat laitteesta kuitenkin paljon iloa irti. Hinnasta on todettava vielä sen verran, että huolimatta ominaisuuksistaan, on kirjoitushetkellä laitteesta pyydettävä hinta eli noin 320 euroa kyllä liian paljon, tähän hintaan olisi Fender voinut kyllä tehdä etupaneelista toimivamman ja panostaa käytettävyyteen. Satasta halvemmallakin löytyy mielestäni hyviä ellei parempia vaihtoehtoja esimerkiksi Marshallilta, Peaveyltä, Rolandilta tai Voxilta joitakin merkkejä mainitakseni. Joten tätä vahvistinta kannattaa ehdottomasti kokeilla liikkeessä huolellisesti ennen hankintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti